Stress en burn-out. Iedereen heeft het erover. Maar weet jij eigenlijk hoe dit écht in elkaar zit en wat je als preventieadviseur, HR-medewerker of leidinggevende eraan kan doen? 

Tijdens Recharge, hét inspiratiecongres rond stress en burn-out, hoor je échte verhalen uit verschillende invalshoeken. We nodigen je uit om te beleven wat stress en burn-out doet met een mens, hoe je dit kan aanvoelen, maar ook hoe je met out-of-the-box denken een heel grote stap vooruit zet om jouw medewerkers op te laden richting bevlogenheid. 

  • 12 september
  • Départ
  • Kortrijk

Programma

12u00 - 12u45 Welkom! Geniet van een healthy lunch
12u45 - 13u00 Introductie door moderator Hanne Decoutere
13u00 - 13u30 Burn-out en nu? // Naomi Geens
13u40 - 14u10 Burn-out assessment tool // Steffie Desart
14u10 - 14u40 PAUZE
14u40 - 15u10 Onbeperkt verlof // Tom Herrijgers
15u20 - 15u50 Op weg naar bevlogen werknemers // Els Rijckaert
15u50 - 16u20 PAUZE
16u20 - 16u50 Aftellen naar maandag // Ann De Bisschop
17u00 - 19u00 Panelgesprek & netwerkreceptie

 

Dit congres komt in aanmerking voor de wettelijk verplichte bijscholing van de preventieadviseur. U ontvangt na het congres een officieel attest van 4u bijscholing.

Sprekers

Hanne Decoutere
Hanne Decoutere

Hanne Decoutere (1980) was al jaren aan de slag bij de VRT toen ze in september 2012 voor het eerst als nieuwslezeres op het scherm verscheen. Ze werkte eerst voor Jan Van Rompaey in Ombudsjan, dan voor Terzake op Canvas en het Journaal op EEN, waar ze als juriste vooral politieke verslaggeving deed.

De beslagen journaliste zal met veel charisma het programma van Recharge en het panelgesprek modereren. 

Naomi Geens
Naomi Geens

Tijdens een bergwandeling leert Naomi haar wandelstok haar dat het oké is om te steunen op iets of iemand als haar eigen benen haar even niet alleen kunnen dragen. Ze verwerkt haar ervaringen in een instant-kaartje om haar coach Barbele te bedanken. Deze illustratie van de bergen en de wandelstok vormen het beginpunt van hun samenwerking: Compagnon de route wordt geboren. Gaandeweg ontdekt Naomi de kracht van het illustreren en het creëren van reminders. Het is voor Naomi een manier om betekenis te geven aan wat ze onderweg tegenkomt en bewust haar eigen route verder uit te stippelen. De beelden vinden hun weg naar het boek Leven is simpel, in de werkboeken voor diverse opleidingen, en als eye-openers in hun eigen kompas voor onderweg app. 

Burn-out en nu?

"Meer dan 2 jaar ging ik systematisch over mijn grenzen. Ik had 4,5 maand nodig om te recupereren (anno 2014). Terwijl ik thuis zat investeerde ik zo'n €2000 in zelfzorg. Het was niet alleen een grote kost voor mezelf, maar ook voor mijn werkgever en de samenleving. De investering wierp uiteindelijk z'n vruchten af. Er kwam weer meer rust in mijn gezinsleven. Ik vond mijn goesting en energie terug. Werkte m'n doctoraatsonderzoek met glans af en be-tekende mijn eigen boek. Ik creëerde mijn ideale context en werd mijn eigen werkgever." Hoe het zover is kunnen komen en waar het haar heeft gebracht, dat deelt Naomi graag in haar getuigenis.   

Steffie Desart
Steffie Desart

Steffie Desart is doctoraatsmedewerker aan KU Leuven. Ze is haar hele carrière al gepassioneerd door welzijn op het werk en dan meer bepaald vanuit een preventief oogpunt. In het verleden werkte ze als medewerker psychosociale aspecten bij Groep Idewe. Haar doctoraatsproject, onder leiding van Wilmar Schaufeli & Hans De Witte, focust zich op de Burnout Assessment Tool. Daarnaast is ze ook bestuurslid bij de Vereniging van Erkende Stress- & Burn-out coaches, en bij Burn-out Vlaanderen. Ze gaf al diverse lezingen, met burn-out als kernthema in Vlaanderen en houdt van een no-nonsens aanpak. 

Burn-out assessment tool

Zowel op maatschappelijk als wetenschappelijk vlak is er de laatste jaren veel aandacht besteed aan burn-out, maar het ontbrak nog aan betrouwbare instrumenten om het probleem objectief in kaart te brengen. De onderzoeksgroep Arbeids-, Organisatie- en Personeelspsychologie (KU Leuven) heeft daarom drie jaar lang onderzoek gevoerd naar de meting van burn-out. In de lezing overlopen we de kern van het project: Wat is burn-out nu juist en hoe wordt het gemeten? We kijken kort naar de nieuwe definitie van burn-out en focussen op een betrouwbare meting via de Burnout Assessment Tool. Deze vragenlijst maakt het mogelijk om een correcte diagnose te stellen, het risico op burn-out in te schatten en patiënten beter te begeleiden 

Tom Herrijgers
Tom Herrijgers

Tom Herrijgers doet waarin hij gelooft: opportuniteiten vinden, creëren en realiseren. Dat doet hij aan de hand van zijn visionair gedachtegoed, waar geluk op én naast de werkvloer altijd centraal staat. Hij wil mensen, organisaties en bedrijven inspireren om het anders te doen. Zijn humane manier van coachen richting geluk en zelfsturing, is een frisse wind in de wereld van ondernemen. 

Het doel? Het huidige HR- en ondernemerslandschap mensgericht maken. Duwen en trekken waar nodig, verandering durven invoeren en… ‘gewoon’ gelukkig zijn. Make it happen! 

Onbeperkt verlof bij Marbles

Het 360° communicatiebureau Marbles uit Antwerpen laat zijn werknemers zo veel met verlof gaan als ze zelf willen. Geen onbetaalde snipperdagen, maar betaald verlof met alles erop en eraan. De achterliggende gedachte? “Betere prestaties”. Een verhaal over hoe we van 20 dagen verlof naar onbeperkt zijn geëvolueerd. 

Els Rijckaert
Els Rijckaert

De 550 techniekers van Logi-technic ontzorgen elke dag een paar honderd ondernemingen, want dankzij de technische ondersteuning van Logi-technic bij zijn klanten, kunnen de klanten zich focussen op de groei en uitwikkeling van hun core-business.
Alhoewel Logi-technic vooral actief is bij klanten in de ‘maakindustrie’ is het zelf een pur sang dienstverlenend bedrijf.  Je kan dan ook gerust zeggen dat onze medewerkers onze belangrijkste asset zijn.   Én we zijn er rotsvast van overtuigd dat gelukkige en gewaardeerde medewerkers gewoonweg betere medewerkers zijn.  Bij Logi-technic bundelen we dit onder de noemer “Medewerker centraal”.  
Het hands-on brein die de Logi-technic filosofie op scherp houdt, belichaamt en voor iedereen  een inspirerend voorbeeld is, is Chief Happiness Officer Els Rijckaert. 

Bevlogenheid bij Logi-technic
Wat heb je als werkgever naast het loonpakket nog te bieden? Moeten we massaal gaan inzetten op extra legale voordelen? Waar maken we als werkgever nog het verschil ten opzichte van onze concurrentie? Dit zijn vragen die niet alleen Els Rijckaert -Chief Happiness Officer bij Logi-technic- zich stelt, maar vragen die we als organisatie regelmatig aan onszelf voorleggen. 

Els zal je meenemen doorheen haar missie in het creëren van betrokkenheid en zingeving in hun decentrale organisatie. Betrokken en bevlogen medewerkers zullen volgens haar én Logi-technic hét verschil maken in de arbeidsmarkt.   

Ann De Bisschop
Ann De Bisschop

Ann De Bisschop werkte meer dan 25 jaar in de media en bekleedde verschillende directiefuncties. Ze zette de radiozenders Qmusic en JOE succesvol op de kaart. Daarna is ze zich gaan toeleggen op het welzijn van de medewerkers van Medialaan. Ze beseft als geen ander dat het werkklimaat en -ritme in veel bedrijven een hoge tol eist. Volgens Ann kan het anders en beter.

Aftellen naar Maandag

Nog nooit stond human capital zo hoog op de agenda als vandaag. Steeds meer bedrijven beseffen dat medewerkers het best functioneren wanneer ze zich goed in hun vel voelen. Je moet als bedrijfsleider of teamleader een visie hebben en een duidelijk beleid uitstippelen waarbij jouw medewerkers het beste uit zichzelf kunnen halen en op een gezonde manier hun prestaties optimaliseren. Gelukkige collega’s maken het verschil…

Met concrete tips en tricks en een glasheldere kijk op de zaak neemt Ann De Bisschop je mee in een verhaal dat je meteen zin geeft om anders aan de slag te gaan en met meer enthousiasme en energie de nieuwe werkweek aan te vatten.
Ann leert bedrijfsleiders, hr-managers, teamleiders en medewerkers hoe ze weerbaarder kunnen worden tegenover stress, hoe ze hun productiviteit kunnen verhogen, of ze multitasken absoluut moeten vermijden en waarom een olifant geen konijn is …


Locatie

Op wandelafstand van het centraal station
Ruime parking direct voor locatie


Dit was Recharge 2019